Monthly Archives: March 2019

imagine calator si imigratie

Emigratia talentelor: o oportunitate si o problema

Sculptura lui Bruno Catalano spune multe despre urmele invizibile pe care emigratia le lasa in sufletele celor nevoiti sa isi caute o noua casa.

imagine calator si imigratie

Bruno Catalano

 

Ne-a facut sa ne gandim la misiunea noastra,  ca scoala de limbi straine,  in contextul unei migratii accelerate a fortei de munca.

Caci da, pentru o scoala de limbi straine, emigratia este o oportunitate. Ea vine cu un necesar de servicii lingvistice.

De exemplu, misiunea noastra la Link este “sa imbunatatim viata cursantilor prin intermediul cursurilor de limbi straine”,  inclusiv pentru cei care pleaca sa lucreze “in afara”. Este ceea ce facem zi de zi, de 10 ani, intelegand ca cei care pleaca in cautarea unui loc de munca mai bun spera ca noi le vom asigura cursul de care au nevoie, pe care si-l doresc.

Faptul ca de la an la an colaborarea noastra cu companiile de recrutare a fortei de munca calificate este intr-o constanta dezvoltare ne asigura ca ne indeplinim bine misiunea.

Pe de alta parte, asa cum se poate vedea si in imaginea de mai jos, Romania este pe locul 2 in UE la capitolul emigrare. Si procentul a ajuns la aproape 1% pe an conform People on the Move.

grafic articol 1

La aceasta se adauga o statistica ingrijoratoare, care ne arata ca Romania este ultima la retentia talentelor (conf. graficului de mai jos)grafic articol 2

 

Si talentele exista, stim acest lucru pentru ca anual contribuim la dezvoltarea comunicarii pentru oamenii talentati din Romania.

Speranta ca trendul in emigrare se va inversa e puternica. mai ales ca ne dam seama ca profesionistii talentati pot ajuta la dezvoltarea Romaniei si, implicit, a Scolii Link (ne dorim, de exemplu, ca trainerii talentati sa nu plece in alte tari).

Si ne-am bucura ca expertiza dobandita la Scoala Link de mii de cursanti sa ajute la dezvoltarea Romaniei.

Pana atunci insa suntem obligati sa raspundem nevoilor pietei si sa sustinem talentele prin intermediul serviciilor de limbi straine, chiar daca in acest mod punem umarul la emigrarea lor.

Ca si in sculptura lui Catalano, Iata cum un avantaj economic poarta in sine un “gol”, o “lipsa” si  hraneste o dilema morala, o ingrijorare fata de viitorul nostru.