Limba germana: istorie si investitii

germania

Astazi, in Romania, ca si in multe alte tari din UE, limba germana asigura accesul la locuri de munca si la dezvoltarea profesionala,

Acest avantaj al limbii germane se leaga de economia Germaniei, cea mai puternica din Europa si a patra din lume. (sursa: Research in Germany)

Mai multe companii germane importante au investit in Romania (sa ne gandim, de exemplu, la Continental, Bosch), plasand Germania pe locul doi in topul tarilor cu cele mai mari investitii straine directe in Romania. (sursa: Adevarul.ro)

Desi principalele motive pentru care companiile investesc in alte tari sunt economice (optimizarea fiscala, de managementul costurilor, diversificarea geografica, accesarea pietelor cu concurenta scazuta si personal calificat sau acces la imprumuturi bancare), nu trebuie ignorate nici afinitatile culturale, istorice si lingvistice.

Astfel, granitele Germaniei si Austriei s-au schimbat radical in secolul XX. Zone locuite de populatia germanofona au ajuns in componenta altor state: Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia si Romania sunt cateva exemple.

Dupa caderea comunismului si accederea acestor state in UE, investitiile companiilor germanofone au crescut masiv in aceste tari. iar cererea de vorbitori de limba germana a crescut simtitor in aceste tari.

In Romania, asa cum se poate vedea in graficul de mai jos, doar 5 % din populatia tarii poate sa sustina o conversatie in limba germana.

La nivelul scolilor, invatarea limbii germane este sprijinita atat de statul roman, prin marirea numarului de clase cu predare in germana, cat si de statul german, prin stipendii acordate profesorilor.

Pentru adulti insa, principala sursa de invatare a limbii germane raman scolile private. Companiile germanofone apeleaza la aceasta forma de invatamant pentru angajatii lor.

La Link am avut ocazia sa lucram cu importante companii germane si austriece. Ele au fost interesate de evaluarea nivelului de limba germana al angajatilor (Audit lingvistic) sau au solicitat un plan de actiune care sa-i ajute pe angajati sa depaseasca obstacolele de comunicare (Plan de actiune).

Colaborarea a fost de fiecare data excelenta si ne bucuram ca am putut sa-i ajutam pe angajatii din aceste companii sa obtina, speram noi, mai multa incredere si siguranta la locul de munca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>